STRONA GŁÓWNA

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Poniedziałek 3.10.2016 r.

 

Śniadanie: Chleb pszenno-żytni i razowy/60g/, z masłem/15g/, sałatą zieloną, szynką domową,/20g/, pomidorem/10g/, marchewkowe frytki/

kakao z miodem /200mll/

Alergeny:1,7,10

Obiad: Zupa zacierkowa na wywarze mięsno jarzynowym/200mll-450mll/

Naleśniki z serkiem twarogowym

Kompot z węgierek i miodu./250mll/

Alergeny: 1; 3; 7; 9

Podwieczorek: Talerzyk – owocowa awanturka/banan, winogron, brzoskwinie/ /200mll/

Alergeny:

 

Wtorek 4.10.2016 r.

Śniadanie: Bułeczka orkiszowa /60g/ z masłem/15g/, serem żółtym/20g/, sałatą zieloną, rzodkiewką,

Kawa z mlekiem/200mll/

Alergeny:1,7,10

Obiad: Zupa pieczarkowa zabielana z łazankami na wywarze mięsno jarzynowym./450mll/

Kotlet mielony/50-90g/,ziemniaki,/200-300g/surówka z marchewki i jabłka/100g/

Kompot z węgierek i miodu/250mll/.

Alergeny: 1; 3; 7; 9

Podwieczorek: Drożdżówka-ślimaczek z budyniem, jabłko

 

Środa 5.10.2016 r.

Śniadanie: Kiełbaski drobiowe gotowane z ketchupem dla dzieci/50g/, bułeczka wieloziarnista z masłem/15g/ herbata z cytryną i miodem/200mll/

Alergeny:1,7,10

Obiad: Pomidorowa zabielana z makaronem /200-450ml/

Pierś z indyka duszona w warzywach, ryż biały i ryż dziki, surówka z kiszonej kapusty/100g/

Kompot z węgierek i miodu /250mll/.

Alergeny: 1; 3; 7 ;9

Podwieczorek: Jogurt "Polskie smaki", jabłko

Alergeny:

 

Czwartek 6.10.2016 r.

Śniadanie: Bułka razowa z masłem /15g/, pastą z makreli/20g/

Kakao z miodem /200mll/;jabłuszkowe cząstki

Alergeny:1,3,7

Obiad: Krupnik z kaszy na wywarze mięsno jarzynowym/450mll/.

Pieczeń wieprzowa/50-90g/w sosie, ziemniaki z koperkiem/300g/ buraczki /100g/

Kompot z węgierek i miodu/250mll/.

Alergeny: 1; 3; 7; 9;

Podwieczorek: Kisiel owocowy /200mll/, winogron

 

Piątek 7.10.2016 r .

Śniadanie: Bułka pszenno-żytnia z masłem/15g/, serem żółtym/20g/,pomidorem/10g/

kawa zbożowa z mlekiem/200mll/, marchewkowe frytki

Alergeny: 1;7;10

Obiad: Zupa kalafiorowa z grysikiem na wywarze mięsno jarzynowym/450mll/.

Filet rybny z soli panierowany90g/,ziemniaki z koperkiem/300g/, surówka z kapusty czerwonej, jabłek, rodzynek i miodu/100g/ Kompot z węgierek i miodu /250mll/.

Alergeny: 1; 3; 7; 9;

Podwieczorek: Bułeczka drożdżowa, brzoskwinia cząstki

Alergeny: 1,3,7,10

INTENDENTKA Bogumiła Cerek

Potrawy alergizujące zostały napisane pogrubioną czcionką

Przygotowany jadłospis może ulegać niewielkim modyfikacjom z uwagi na nieprzewidziane sytuacje.

Sól (niskosodowa) i cukier, dodawane są do potraw w ograniczonych ilościach, zgodnie z rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 26 sierpnia 2015 r.

 

SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI
 

1.Zboża zawierające gluten, tj. Pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne z wyjątkiem:

a – syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę ( oraz produkty pochodne, o ile obróbka, jakiej je poddano, najprawdopodobniej nie wpływa na zwiększenie alergenności, ocenionej przez właściwy organ w odniesieniu do produktu, z którego powstały);

b – maltodekstryn na bazie pszenicy (oraz produkty pochodne, o ile obróbka, jakiej je poddano, najprawdopodobniej nie wpływa na zwiększenie alergenności, ocenionej przez właściwy organ w odniesieniu do produktu, z którego powstały);

c – syropów glukozowych na bazie jęczmienia;

d – zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;

2. Skorupiaki i produkty pochodne;

3. Jaja i produkty pochodne;

4. Ryby i produkty pochodne z wyjątkiem:

a – żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy;

b – żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina

5. Orzeszki ziemne( arachidowe ) i produkty pochodne;

6. Soja i produkty pochodne z wyjątkiem:

a – całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego ( oraz produkty pochodne, o ile obróbka, jakiej je poddano, najprawdopodobniej nie wpływa na zwiększenie alergenności, ocenionej przez właściwy organ w odniesieniu do produktu, z którego powstały);

b - mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu D-alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego;

c – fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego;

d – estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego

7. Mleko i produkty Pochodne ( łącznie z laktozą ), z wyjątkiem:

a – serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego,

b - laktitolu;

8. Orzechy tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana ), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoines (Wangenh, (K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia exelsa), pistacje / orzechy oistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland Makadamia temifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;

9. Seler i produkty pochodne;

10. Gorczyca i produkty pochodne;

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne;

12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10mg/kg lub 10mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO² dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia, lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców;

13. Łubin i produkty pochodne;

14. Mięczaki i produkty pochodne;

 

 

Copyright © 2009 www.zso6.neostrada.pl , All rights reserved.  Designed by: nolia